A venit Android 4.1 oficial și pentru Samsung Galaxy S2. Cred că un singur lucru concret așteptam de la el: gapless playback în playerul audio. După acuși 6 ani de chin numit dezvoltare, pentru cel mai în vogă sistem de operare pentru telefoane mobile și alte ace brice și breloace cu LCD cu scopuri mai ales de consum media, e greu de imaginat cum se poate ca playerul audio să fie atît de jalnic încît să nu poată ceva ce primul iPod putea în mod firesc. Ei bine, nici in ultima versiune nu poate. Cum să ceri așa ceva de la niște traficanți de reclamă online care sunt Google? Dacă Google sunt praf (și sunt) la capitolul software, cum de nu le e jenă celor de la Samsung care cică sunt la mare concurență cu Apple să vină cu așa rahaturi pe piață? Uite că nu le e. Așa clienți, așa ofertă.
Orice copil poate face azi un player mp3 cu cîteva apeluri de funcții de prin biblioteci open-source. Două lucruri sunt necesare pentru un player audio acceptabil: o interfață cu utilizatorul decentă și playback fără întrerupere între melodii. Restul e făcut și accesibil gratis aproape instantaneu pentru orice prost. Despre UI din Android evit să mă mai dau cu părerea prea tare, în orice caz e utilizabil deci nu comentez. Ce a mai rămas? Redare fără pauze… Poate data viitoare.
În schimb au făcut animațiile ceva mai fluide, a fost ținta principala de dezvoltare pentru v4.1. Atît de fluide încît aproape sunt ok. ATÎT de fluide încît dacă ai playerul audio pornit în fundal și te plimbi prin meniuri ai toate șansele ca muzica să se întrerupă. Asta cu un procesor cu 2 nuclee. Sau poate chiar din cauza asta? Mike Bell, general manager la Intel’s Mobile and Communications Group ne spune că Android e atît de prost scris (se referea la versiunea 4!) încît să ai al doilea nucleu nu doar că nu te ajută ci din contră, e în detrimentul vitezei:
"having a second core is actually a detriment, because of the way some of the people have not implemented their thread scheduling,"
De reținut pentru cînd cumpărați telefonul cu 4 nuclee în procesor sau de ce nu 8 cum se zvonește că vom avea foarte curînd. 4 sau 8 nuclee cînd sistemul de operare e inapt să-l folosească și pe al doilea… Prostul nu e prost destul dacă nu și claxonează, evident pe bateria clientului.