jos cenzura!

În fiecare an în decembrie ne dăm în bărci la modul deșănțat despre eroi, democrație, revoluție, idealuri, puritate, timișoara, jertfe, jos comunistul, rahatul media uzual de iarna la români. În fiecare an, obositor, penibil, te forțează să schimbi canalul jenat știind că 90% din poveste e prosteală pură.

Pentru ce au ieșit atunci cîțiva inconștienți naivi în stradă de fapt? Care “jos comunismul”?… Oamenilor le era foame în primul rînd. Cîțiva, semnificativ mai mulți decît azi, știau să citească și chiar citiseră măcar 2-3 cărți la viața lor și își doreau libertate, mai ales libertatea de a exprima ce gîndesc – așa ca în cărțile pe care le-au citit. Despre foame, libertatea de exprimare și ura față de Ceaușescu a fost revoluția.

După atîta recapitulare în fiecare lună decembrie ai zice că nu ar fi trebuit să uităm totul precum bolovanul de pe malul Moldovei care l-a uitat așa ușor pe Ștefan sau care dintre eroii neamului o fi fost pe acolo la scăldat. Ei bine nu, după 22 de ani de recapitulări, cîțiva nima-n-drum și un pianist s-au decis că taurul numit libertate de exprimare trebuie neapărat luat de coarne și răpus. Azi sărbătorim entuziaști victoria deplină, finalul revoluției, moartea de pomană, naivitatea tinerească ce trebuia neapărat folosită. Azi libertatea de exprimare s-a consacrat pe sine-se: azi am fost liberi cu adevărat să reînchidem definitiv un post de televiziune – OTV “cultural”.

Nu mă scuz în legătură cu faptul că nu sunt genul care să guste elodii în serial. Și dacă aș fi ce? Ar fi deptul meu, nu? Nu mă interesează că era un canal TV pentru oameni cu puțină cultură și că îi adîncea și mai tare în puținătatea lor. Fiecare are dreptul să aleagă sau ar trebui să-l aibă. După revoluția sau ce o fi fost din decembrie 1989 mi se pare eventual acceptabil să mai facem foame, oricum o facem din cauză că suntem prea proști nu de alta dar nu mi se pare acceptabil ca niște zerouri umane, de calitate similară cu cenzorii ceaușiști, să decidă că poporului român i-a ajuns atîta libertate și că ei ar fi cei care se cade să rezolve problema asta pentru noi toți.

Azi CNA adică o bandă dubios adunată, alcătuită din practic 10 nimeni (tocmai am observat ca pianistul nu mai figurează deci scuze) a decis că trebuie făcut urgent ceva pentru că altfel românul și-o va lua în cap de atîta libertate de expresie. Azi Narcisa & Asociații au hotărît – evident în baza legii – că doar ne-am făcut lege care să ne bage la jug, că OTV nu e demn de a se exprima. După revoluția din 1989 să închizi un post de televiziune pentru că nu și-a plătit amenzile mi se pare că te îndreptățește la un bilet doar dus, clasa a 2-a spre Jilava. Pentru neplata amenzilor există mecanisme juridice clasice: te duci frumos și îi execuți silit. Dacă le-ar fi confiscat camera de luat vederi pentru recuperarea creanțelor la bugetul statului nu comentam, aia putea fi eventual numită dreptate și avea același efect. Să retragi dreptul de a emite (deci de a exprima) pentru neplata amenzilor e o manifestare jegoasă de mizerie intelectuală pe care mă așteptam să o regăsesc eventual în Coreea de Nord, pe cale de dispariție și acolo. E modul explicit de a scuipa prostimea în cap de la înălțime. Din moment ce acceptăm probabil că e exact ce merităm.

Și ca să profit de faptul că sclavii împuțiți care slujesc respectivul organ nu regulează încă și internetul le urez din suflet să-i găsească la un moment dat spiritul revoluției, dis de dimineață la ora 5 cu securitatea la poartă și să le ofere cazare gratuită acolo unde atîția români au stat pentru că nu au vrut să fie sclavi ca ei și au spus ce au avut de spus.

3 thoughts on “jos cenzura!”

  1. Ca bine le mai zici nenicule!
    In celasi timp in care OTV (care mi se pare o troaca de porci) e inchis din cauza neplatirii amenzilor, CNA e datoare cu returnarea unor amenzi colectate ilegal (citire de la Mircea Badea care a platit amenzile respective si dupa aia i-a dat in judecata pe CNA si a cistigat). Poate si CNA ar trebui inchis pentru acelasi motiv pentru care ei inchid OTV. Pai nu?

  2. Uite cum s-a infiintat OTV in 2002 cind tot CNA i-a refuzat-o lu Diaconescu:

    „Eu am observat cum a observat toată lumea că nu-i dădeau licența și mi s-a părut incorect. Ca urmare am vorbit cu el la telefon, i-am spus că-l pot ajuta, că mă pot duce în numele lui sau a societății comerciale respective să solicit licența, fără ca oamenii de la CNA să știe că e altcineva în spatele firmei. Am dat un fel de examen în care am spus ce vreau să fac, cum va fi postul. Nu a verificat nimeni, dacă verificau probabil observau cine e în acționariatul firmei, dar nu au facut-o cei de la CNA.

    Am avut o înțelege scrisă că în semn de protest că pentru că nu i se acordă licența o să mă duc eu să obțin această licență. Era pe numele societății lui. I-am făcut un serviciu colegial pentru că eu consider că orice formă de cenzură este greșită. Într-o societate în care presa scrisă nu e controlată, internetul nu e controlat, și e bine că nu e controlat, există și televiziune pe net, iată că televiziunea este cenzurată. Există un proces prin care televiziunile se mută pe internet, CNA-ul devenind anacronic. Reglmentează un segment din mass-media care se îngustează pe zi ce trece, dar CNA-ul devine o instituție tot mai stufoasă. Grav este că CNA este un instrument politic. CNA a acționat politic și atunci când i-a luat licența lui Dan Diaconescu și atunci când o refuza și eu cred că și acum”, a spus Sorin Roșca Stănescu pentru DeCe News.”

    http://www.dcnews.ro/2013/01/exclusiv-nasul-otv-cum-a-luat-licenta-postul-dupa-ce-a-fost-inchis-in-2002-interviu-cu-sorin-rosca-stanescu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *