nokia + microsoft = love

Interesantă vestea de ieri: Nokia a anunțat că pentru telefoanele viitoare va folosi Windows Phone 7. Curajoasă hotărîre. Cu Simbian nu păreau a avea viitor. Mi-e greu să spun de ce nu au reușit să țină Simbian la zi – posibil pentru că bazele profunde erau prea vechi și neadecvate pentru scalare de-a lungul atîtor ani și nevoi cărora un telefon trebuie să le răspundă azi pentru a fi de succes. Nokia nici nu pare o firmă flămîndă după succes ceea ce e garanția mediocrității. Vor ajunge IBM-ul telefoanelor mobile – oferind patente, consultanță, actualizări pentru softuri de centrale de acum 15 ani? Ar fi păcat.

Revenind la anunțul de ieri – îi felicit pentru curaj. Pentru Nokia aranjamentul cu Microsoft e unul salvator. Microsoft are puterea, produsul și locul pe piață și instrumentele să vîndă Nokia în SUA. Nokia are piața globală și instrumentele să vîndă Windows. Sigur a fost vorba în afacerea asta de sacrificii crunte, sigur și Microsoft pentru așa un client a înghițit unele condiții neobișnuite dar combinația cred că poate fi de succes. Pînă ieri nu credeam în șansa Windows Phone, de ieri am luat o pauză de gîndire. Apple are o grămadă de piață și încă o mulțime de fanatici dar iphone devine fițza de acum 2 ani ceea ce în rîndul fetelor la pubertate și a secretarelor cu unghii lungi – piața predilectă pentru Apple – e mai rău decît să nu fi fost niciodată la modă. Iphone devine pantalonul evazat purtat la 5 ani după ce filmul s-a terminat, dizgrație din care odată căzut nu mai ieși.

Dacă Nokia reușește cu Windows Phone – DACĂ – pe piață va fi o bătălie interesantă între Android – vaca de muls Google care nu prea aduce profit producătorilor de telefoane se pare – și WP7 care în afară de faptul că e desenat și se mișcă frumos, e CEVA NOU ceea ce într-o piață dominată de mofturi, fițe și scălîmbăieli e un mare avantaj. Comparînd Android cu WP7, calitatea grafică, fluiditate, stabilitatea și mai ales uneltele de dezvoltare a aplicațiilor sînt evident de partea Microsoft. Problema e că Android vine “gratis” și că oricum calitatea intrinsecă nu contează la așa o clientelă.

Nokia au hardware bun, au tot ce le trebuie să facă din WP7 și alianță un cîștigător. Dacă le vine și cheful de viață pot rămîne numărul 1 mondial chiar dacă acum vor avea profit mai mic. Deși nu apreciez deloc modelul iphone / WP7, sper ca Android să primească un concurent serios care să nu se adreseze unui public captiv cum e clientela Apple. Android și noi avem mare nevoie de o piață pe care să existe concurență adevărată.

2 thoughts on “nokia + microsoft = love”

  1. Primul meu telefon mobil a fost un Nokia 3110, prin 1998 sau 99 parca.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_3110
    De atunci am avut aproape numai telefoane Nokia, am acuma un 6301.
    Sper sa reuseasca parteneriatul desi, cel putin aici in America de Nord, nu va fi usor.
    Au de trecut de iPhone, BlackBerry si Android.
    Cit despre puterea lui Microsoft cum zici in blog.. stiu si eu, uite exemplul Zune, in Canada a fost retras complet de pe piata si nici in State nu o duce prea bine.

    1. Mie Zune mi s-a părut ceva bizar din start, în Canada a fost lansat dupa multă vreme iar în restul lumii nu s-a vîndut deloc pentru că Microsoft nu a vrut să-l vîndă, nu am reușit să înțeleg ce au vrut cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *