procesoare

Am adus vorba despre procesoarele care într-un moment istoric s-au întîmplat să pară suficient de rapide împreună cu sistemul de operare contemporan.

O să le omagiez personal. Le am încă în dulap și le-am fotografiat spre luare aminte. Ambele sînt Cyrix 6×86.

Așa arată două procesoare care la un moment dat au fost aproape destul de rapide dar de care au avut grijă softiștii să devină complet inutilizabile în scurt timp.

Asta a fost mașina preferată de măcinat vise a lui Aburel:

ibm1

Și procesorul care mi s-a părut mie suficient (ce naiv…):

cyrix1

Încă se văd în colțul din dreapta-sus urme de Visual Basic 6.

O vedere indecentă de jos:

cyrix2

Avea atît de puțini pini că aproape îi puteai număra pe degetele a 2-3 mutanți.

Dacă pui mîna pe ele simți că sînt solide, sigure și grele. Antiteza a fost Duron / Athlon care au urmat imediat după, pe care dacă le atingeai fără cea mai delicată grație, le ciobeai – probabil primul semn clar că IT-ul devine marfă de cel mai larg și ieftin consum. Îmi face o mare neplăcere și să-mi amintesc stresul legat de montarea coolerului pe diafanele AMD-uri.

6 thoughts on “procesoare”

  1. Eu am ars un pin de la un Cyrix. Cred ca incercam sa-l scot din soclu cu surubelnita si am facut contact intre mai multi pini. A facut flama mare si frumoasa. S-a topit un pin de tot si unul s-a topit de jumatate. Spre surpriza privitorilor procesorul a functionat bine merci.

    1. În aceeași placă de bază a mers? Pe vremea aia plăcile de bază erau destul de firave, de cele mai multe ori nu aveau nevoie de flame ca sa nu mai meargă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *