windows 7 mobil? eu nu.

Microsoft se străduiește de cîțiva ani buni să apară pe piață cu Windows Mobile 7. Cred că încep să înțeleg și de ce: nu pentru că nu l-ar fi avut gata la timp ci pentru că acum 3 ani, aproape orice utilizator normal ar fi refuzat să se bage în așa ceva.

O parte a problemei este legată de ideea de a putea instala în telefon doar programe aprobate, semnate și binecuvîntate de Microsoft. Pe asta au înghițit-o (cu multă veselie chiar) utilizatorii iPhone. Asta însă nu le cade la fel de bine utilizatorilor Windows Mobile care nu au plecat spre iPhone numai din cauză că nu vor să li se dicteze cum să vadă lumea. Cine a rămas cu WM nu vrea să fie controlat de un steve jobs sau altul, nu vrea să i se impună care imagine e deja prea indecentă, care glumă e deplasată sau care text sau cuvînt e inacceptabil din punct de vedere religios sau de marketing.

Utilizatorii care au strîns din dinți și au rămas cu WM sînt deja filtrați după criteriul ăsta: nu vor control, nu vor să fie oile telecomandate de la centru. Lor vine Microsoft și le propune azi un upgrade: să treacă exact la sistemul pe care îl urăsc și l-au refuzat pînă acum. Cineva acolo sus și-a făcut greșit socotelile. Sper să se vîndă cam atîtea telefoane cu Windows Mobile 7 cîte Zune s-au vîndut în Europa (adică 3 și alea din greșeli pe la oficiile poștale). Poate se va prinde cineva în felul ăsta că prostia populară nu e o resursă chiar infinită și că ea deja e iMonopolul celorlalți.

Microsoft de acum 5 ani nu putea gîndi așa de îndrăzneț, nu își putea imagina că din clienți se poate face orice îți dorești. Pe vremea aia erau hăituiți de autorități și justiție si se temeau puțin. Azi Apple, Google și Facebook au demonstrat că tupeul învinge orice și Microsoft învață. Acum piața e pregătită, lumea înțelege și acceptă că azi nu mai există drept la intimitate, că oricum marele frate știe deja totul despre tine, ce mai poate conta dacă află și fratele mijlociu sau verișorul lor bun, Microsoft?

Windows Mobile 7 copiază punct cu punct toate neputințele, toate lucrurile reprobabile și neajunsurile din iPhone-ul de acum 3 ani, e drept cu alte culori pe ecranul principal. Pînă și lipsa de copy și paste din iPhone-ul anilor trecuți li s-a părut epigonilor un lucru demn de copiat. Nu mai avem multitasking (deși el mergea perfect pînă acum pe telefoane mult mai slabe și cu care Android reușește chiar foarte bine), nu mai pui ce vrei tu în telefon, trebuie aprobat și semnat de ei, nu mai… și aici lucrurile devin interesante…

Ei bine, cu WM7, Microsoft intră mai adînc cu bocancii în viața cetățenilor decît intră Google cu toolbarul sau cu Chrome care raportează acasă tot ce faci. Fără serverele azurii ale Microsofților, bucură-te dacă mai poți suna la 112. Apple par deja niște mici copii nevinovați.

De acum Microsoft îți va îmbogăți viața și va participa activ, în fiecare minut, pe telefonul tău, în direct de la Redmond sau din cine știe ce containere unde își țin mai ieftin serverele.

Vei primi un mesaj fericit? Microsoft ți-l va transmite dînd din coadă. Vei primi o înștiințare de plată, Microsoft va informa pe cineva că nu îți plătești facturile la timp (exagerez!).

Problema nouă față de modelul copiat de la Apple al controlului tuturor aplicațiilor o reprezintă notificările. Pare ceva tehnic. Nu e chiar complicat: foarte pe scurt, orice informație ajunge în telefonul tău pentru diverse aplicații instalate, va trece obligatoriu prin serverele Microsoft și se va putea transmite doar dacă Microsoft se înțelege cu furnizorul serviciilor (cel care te anunță) și cu operatorul tău de telefonie mobilă și acesta îți va pune la dispoziție un serviciu nou, pentru care va putea taxa suplimentar față de traficul de date.

Exemplu: îți instalezi o aplicație care să te informeze cînd ai primit un mesaj pe… Hi5 (nu vreau să mai spun numele celuilalt website).

Pentru asta pînă acum aveai nevoie de trafic de date și cam atît: telefonul tău putea întreba periodic la Hi5 dacă ai mesaje noi și te informa. Nu e maxim de eficient dar e o metodă prin care nu depinzi decît de cei cărora le ceri datele. De acum acest lucru nu mai este posibil. Aplicația nu mai poate rula în fundal, este suspendată deci nu poate întreba din cînd în cînd daca ai mesaje noi. Microsoft ne ajută ca de fiecare dată și de data asta nu le e ușor deloc, te întrebi de ce ar face-o. Pentru ca să poți primi de acum notificările, Microsoft se va înțelege cu operatorul tău de telefonie mobilă (dacă ai noroc) și împreună îți vor trimite notificările printr-un nou mecanism. Alți bani, altă distracție, alte dependențe, satisfacție garantată.

pushAplicația ta pentru Hi5 va cere la Hi5 (Cloud Application în imagine) ca aceștia să te aboneze la Microsoft la notificări (la un server Azure, cum puteam să-l folosim și pe ăsta dacă tot l-am făcut?). Ce treabă are Hi5 cu Microsoft? Fără Microsoft, telefonul tău nu poate primi nicio informație din exterior pentru aplicații inactive deci dintr-o dată Hi5 are nevoie maximă și zilnică de Microsoft, ca și tine de altfel care pînă acum erai liber de nevoia asta. Odată ce aplicația ta s-a abonat la Microsoft să primească notificări, Microsoft ascultă cu urechea lor ageră la Hi5 și cînd Hi5 primește un mesaj, Microsoft ți-l transmite. Genial. Iată cum nu aveam nevoie de ei și dintr-o dată depindem complet.

Povestea nu se termină aici. Nici măcar MICROSOFT nu poate să informeze telefonul tău despre noul mesaj așa că ei se vor înțelege cu telefoniștii mobili care pe un canal separat de comunicație (nou!, alt serviciu, altă poveste) îți vor transmite mesajul. Dintr-o dată nu mai ajunge doar abonamentul de date, ai nevoie de notificări PUSH. Dintr-o dată ai nevoie și de Microsoft pentru orice mesaje ce vor intra în telefonul tău și care nu sînt destinate singurei aplicații pe care o poți folosi la un moment dat. Faptul că operatorul trebuie să facă suplimentar PUSH nu se vede în imagine.

Sistemul în sine nu e rău, tehnic vorbind: obții notificări instantanee fără mult consum de curent (aplicația din fundal care să încerce periodic).

Există totuși cîteva observații majore:

  • telefonul se îndepărtează de independența dată de un calculator. Toate lucrurile astea se pot face perfect pe un netbook dar pe un telefon cu aceleași posibilități hardware nu se vor face pentru ca tu să fii mai dependent de operator și de Microsoft.
  • pînă acum era doar trafic de date, agnostic, liber. De acum nu mai merge așa ușor. E obligatoriu ca bateria să te țină mai mult, nu prea ai de ales. Cînd ceva e obligatoriu, e posibil și recomandat să ai rețineri.

Notificări PUSH existau și pînă acum și se aplicau la e-mail. Ele în momentul de față nu se pot face fără ajutorul companiei de telefonie mobilă, exact ca în planurile descrise mai sus. Diferența e ca erau complet opționale, nu erau obligatorii pentru aplicațiile care să stea pe ecranul principal sau care vor trafic de date aflîndu-se în fundal. Și încă o diferență: nu se întîmplau prin azuru’ de la Microsoft, nu depindeai de ei pentru acest serviciu. Mai mult, nu cunosc pe nimeni care să fi să-l fi folosit deși știu cîțiva care au telefoane cu Windows Mobile “pe stil vechi”. Era destul de liniștită viața lor și nici de baterie nu se plîngeau foarte des.

 

wp7 Ce încearcă Microsoft cu Windows Mobile 7? Să devină centrul universului mobil Windows. În orice secundă, toate mesajele și notificările vor trece prin ei, toată lumea (utilizatori și furnizori de servicii online) va depinde de ei. S-a oprit o secundă Microsoft, ți-a murit “smart”-ul din “smartphone”. Fără ei ai un Nokia 1110 ceva mai mare, mai greu și mai colorat. Nu îți vine să-l mănînci? Iluștrii lor înaintași au dat mărgelele colorate “pe gratis”. Microsoft ni le va vinde. Asta primim în schimbul mărgelelor pe care și le vom și plăti.

Dincolo de toate problemele punctuale există una care le cuprinde și le pune în lumină: astea sînt cărămizile pe care se clădește întregul TĂU viitor. Pe Facebook, pe Windows Mobile 7, pe Google, pe iTunes și pe toate lucrurile astea încep să crească alte servicii, mai complicate, mai dependente care te vor obliga să marșezi cu portofelul deschis sau să dispari. Google, Microsoft Live, Facebook devin funcțiile API pe care vor crește programele în viitor. Într-o lume tristă a viitorului, Facebook, Google, Microsoft și Apple vor fi apa și curentul electric care vor menține în funcțiune plămînul artificial al civilizației pe care tot ele s-au străduit să o doboare la pat. Nimic nu va mai merge fără ele. Vor fi dependențele eterne ale omenirii, cancerul de care nu aveai nevoie dar cu care te-ai procopsit pentru că ai vrut să fii frumos și ai stat prea mult la solar.

6 thoughts on “windows 7 mobil? eu nu.”

    1. Si eu i-am zis da si il folosesc mult. Singura problema e cu versiuynea 7 care e complet incompatibila cu ce a fost pina acum WM, atit ca si software cit si ca si model de control al clientilor. Daca mi-ar fi placut sa fiu la cheremul toanelor cuiva, ma bucuram deja de un iPod. Nu am vrut asta deci sint cu WM. WM7 e un ipod mai restrictiv, mai putin dotat si mai controlat. Nici nu credeam ca se poate mai rau decit Apple…

    1. Da, Blackberry e exemplul ilustru de hardware+serviciu imposibil de despartit. Nu prea stiu multi europeni sa se dea cu el. Si pe Blackberry poti instala doar aplicatii semnate de ei? Cred ca impachetarea asta americaneasca din care nu mai poti iesi intre hardware si software e calea spre anii 80 cind nimeni nu era compatibil cu nimeni altcineva. E trist sa constat ca alternativa cea mai buna a ajuns Android de la Google. Pe asta nu credeam sa o apuc. Probabil voi lua un HTC HD2 cind se va mai putea (nu chiar acum) pe care o sa incerc sa-l tin in viata cit se poate de mult (cu WinMo6.5 cu care poti face tot ce vrei). Dupa care voi fi deja destul de batrin si ma voi intoarce la Nokia 1110 cu 1 leu ca orice batrinel care a vazut destule si culorile nu-l mai impresioneaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *