tastatură+mouse trust – review

După ce am tot încercat diverse tastaturi și mouse-uri în ultima vreme, sper că am ajuns la o configurație stabilă. Trebuie să mă confesez: am un “fetiș” pentru tastatură și mouse “bune”.

De la tastatură vreau cîteva lucruri:

  • butoanele să se apese bine (ușor și sigur)
  • să aibe dispunerea tastelor cît se poate de standard (mă refer mai ales la Insert, Delete, Home, End, Page Up, Page Down – care în ultima vreme sînt amestecate destul de aiuristic)
  • să ocupe cît mai puțin loc pe birou, adică să aibe margini cît mai mici
  • fără taste multimedia sau alte ghidușii neserioase
  • dacă se poate să aibe buton pentru sleep
  • dacă se poate să fie și wireless cu atît mai bine

MSKB_cr

Am încercat un număr de tastaturi după ce am decis că vechea tastatură (care a împlinit vreo 6 anișori) e deja terminată. Vechea tastatură, un Microsoft Internet Keyboard nu satisfăcea cîteva condiții de mai sus (ocupa mult pe birou, avea taste în plus) dar a fost destul de bună și longevivă. Am desfăcut-o bucăți și spălat-o de cîteva ori în vană – a fost o relație destul de… stabilă.

01524039

Am vrut să o schimb tot cu o tastatură Microsoft. Mi-a plăcut ca aspect Digital Media Keyboard 3000 și am și greșit să o cumpăr. Nu m-am înțeles absolut deloc cu ea. E mare, are taste o grămadă, are tastele foarte plate, fără cursă la apăsare, nu are buton de sleep, tastele F1-F12 sînt implicit pentru alte funcții (salvare, deschidere de documente etc.). Nici măcar nu sînt marcate normal (cu F1-F12) ci cu desene. Poate înghițeam toate inconvenientele avînd în vedere cît a costat dar problema cu tastele F1-F12 a fost imposibil de surmontat – nu am reușit să-mi remapez neuronii și avînd în vedere cît de puțini și deci prețioși sînt, am hotărît după nici două ore de folosire că relația nu merge.

pleomax_cr

Am încercat apoi un Pleomax (PKB-7000 Crystal Multimedia Keyboard). Avea suprafața redusă (cu excepția zonei de deasupra cu taste multimedia), avea butoane plăcute la apăsare, cu o cursă destul de mare, nu era prea zgomotoasă, avea și hub USB (aveam să aflu doar cînd am ajuns cu ea acasă că e vorba de USB 1.1 ceea ce în anul 2010 e o performanță). Poate carcasa “de cristal”, în mod sigur și excrescența multimedia cu hub USB de din partea de sus, poate și lipsa butonului pentru Sleep m-au făcut să-mi pierd rapid interesul pentru ea. Cred că dacă îi lipsea partea de sus cu butoanele multimedia, putea fi cîștigătoarea. Estetica a învins-o. Modelul fără tumoră multimedia există dar nu am fost eu norocosul care să-l găsească.

benq-i100

Deși am spus din start că butoanele multimedia nu îmi plac și contează ca suprafața ocupată (cred că mai mult pentru cum arată vreau asta decît din lipsă de spațiu pe birou), am tot greșit cu tastaturi încărcate. A venit momentul să încerc una minimă pe care o aveam deja în dulap, venită demult cu un sistem (deci ce poate fi mai ieftin și generic). A fost un Benq I100. Nu îi pot reproșa multe, poate doar că arată atît de clar și prin aspect și prin funcționare cît e de ieftină. Am încercat-o și aproape a mers dar după 2-3 săptămîni am simțit că totuși merit mai mult.

dell

De data asta m-am cam codit să mai fac achiziții rapid. Am contemplat o vreme o tastatură DELL, destul generică dar minimală, cu suprafață foarte mică, margini foarte înguste, tasta spațiu ieșită în afară – tastatura tipică de la bancă sau de la alte ghișee. Am luat una pentru un prieten, am pus mîna atent, e bună dar ceva m-a îndemnat să nu iau. Cred că tasta spațiu nu m-a prea convins. În plus nu are o formă foarte pură din cauza ieșiturii de sus cu led-urile pentru Caps/Num/Scroll Lock – asta ca să găsesc neapărat un nod în papură. DELL a rămas pe listă. Dacă nu găseam altceva mai bun probabil era aleasa.

La atîtea fițe e greu de crezut că aș găsi o tastatură pe gustul meu la supermarket. Cu atît mai puțin probabil ca ea să fie TRUST. Ei bine așa a fost: Trust Wireless Deskset din supermarket, set mouse + tastatură. Intenția era ca mouse-ul să ajungă în dulap și să folosesc doar tastatura din moment ce deja luasem Logitech MX Revolution.

16593-2

16593 

trustkb

Ce pot spune despre ea (în afară de faptul că tocmai o folosesc):

  • ocupă suprafață minimă pe birou. Practic nu are margini.
  • tastele sînt 100% standard, ENTER mare, totul dispus corect
  • tastele se apasă bine, ușor și clar
  • wireless, folosește o singură baterie AA (R6).
  • tasta spațiu e puțin zgomotoasă
  • nu are LED-uri dar la o tastatură wireless e de înțeles
  • mouse-ul e de calitate decentă deși e minim. Butoanele lui, inclusiv rotița, fac click-uri perfecte, incomparabil mai bune și precise decît Logitech – e o plăcere să fac click pe rotiță, o fac și cînd nu e nevoie :-).

Cred că deja am lăsat să se înțeleagă că mouse-ul Trust l-a înlocuit pe MX Revolution. Cum nu se poate mai trist pentru un Logitech cu atîtea pretenții, l-a luat un mouse ieftin și fără fițe, de la o firmă fără pretenții, cumpărat la set din supermarket.

Sînt foarte mulțumit de rezultat. Spațiul ar putea face zgomot mai mic, ar putea fi undeva și un buton de Sleep dar altfel se pare că am găsit – cu greu – ceea ce mi-am dorit.

Ce nu am reușit în Windows, deși am căutat, a fost să definesc o combinație de taste cu care să pun calculatorul în stand-by. Internetul e plin de metode care din păcate nu funcționează. Are cineva vreo sugestie? Cu zgomotul de la tasta spațiu va trebui să mă obișnuiesc ;-).

11 thoughts on “tastatură+mouse trust – review”

  1. Dar parca tasta Space la tastatura Trust e tot atat de mare ca si la Dell-ul ala, nu ziceai ca asta a fost nemultumitor la Dell?

  2. Nu marimea tastei SPACE mi s-a parut nu chiar OK la DELL ci cum se apasa. La Dell totusi parca nu face asa scandal SPACE.

  3. Eu tin minte cum incercai sa ma convingi ca merita dati mai multi bani pe mouse/tastatura ca sintem programatori si viata e scurta si alte dinastea.
    Eu nu am avut experiente bune cu periferice dinastea scumpe. Mi-e teama ca nu o sa tii mouse-ul asta mult timp pt ca a costat prea putin :p

  4. Il tin pe Logitech la vedere: oricind sint tentat de ceva… il iau putin in mina si dau click pe rotita si imi trece.

  5. Buna! Si eu cautam acelasi lucru, ramasesem la Dell si apoi am gasit Trusul. Problema este ca nu-i disponibil pe emag si nici altundeva. As fi recunoscator daca mi-ai spune supermarketul. Multumesc anticipat.

    1. @marius: am luat-o din Auchan din Timisoara (Iulius Mall). Am luat dupa 2 zile inca una pentru un prieten – asta era ultima. Ieri nu erau. Atunci cind am luat-o pe ultima, angajatul a verificat si zicea ca nu mai sint in stoc in magazinul din TM.

  6. Am gasit-o (in Auchan in Suceava) – scriu deja cu ea. Descrierea corespunde intru totul, si subscriu la recomandare. Multumesc inca o data!

  7. Stie cineva de ce s-a aprins becul din dreapta sus a tastaturii Microsoft Digital Media Keyboard 3000? Scrie F acolo und s-a aprins becul.Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *