apasă aici dacă îți place

„Fenomenul” Facebook e fenomenal. Nu exiști dacă nu ai fața pe Facebook și rezumatul glasului minții pe Twitter (asta în scenariul optimist cînd există acolo ceva de spus în 140 de caractere).

Am făcut și eu demult un cont pe Facebook să văd ce e acolo și mai ales pentru că am primit linkuri la profile Facebook și nu te lasă să le vezi decît dacă ești înregistrat (ce mod jalnic de a raporta acționarilor cîți clienți ai). De fiecare dată cînd am primit un link la Facebook, logarea a însemnat în opinia lor că implicit doresc să-mi reactivez profilul. De fiecare dată la plecare, adică după maximum 2 minute îl… re-dezactivam.

A venit iar momentul să-l „activez”. Interfața de la Facebook mi se pare un prăpăd. Nu e vorba, au reușit să pună prin pagini cam toate informațiile așa cum și Balzac a pus aproape toate literele prin multele și groasele lui volume. Cum au făcut-o cei de la Facebook e altă poveste.

Am văzut profilul căutat în 30 de secunde și restul minutelor de Facebook mi le-am dedicat studiului interfeței cărții cu fețe. M-am dus aproape din obicei la profil să-l dezactivez. Ce văd acolo? Un loc unde scrie „perete” care mă întreabă la ce mă gîndesc. Hmm… Nici Google nu m-a întrebat încă așa direct, poate din cauză că știe demult sau poate din cauză că și-a dat seama că nu are rost. Am rezistat și nu le-am spus ce gîndeam. În dreapta locului cu textul „perete” era o siluetă de om unde înțeleg că puteam să-mi pun o poză dacă aș fi vrut să colaborez cu sistemul.

Sub poza lipsă… „Upload a Photo” și „Take a Photo”. Păi stai: perete e pe românește dar cine e Take? O fi ceva cu Radu Beligan? Nu cred – e nuca englezească din peretele românesc de alături.

Mă duc puțin mai jos cu privirea: „Editează profilul meu”. Îmi refac faza buclei PLL pentru limba română. Ceva nu e bine aici… Care „meu”? Mai jos zice „Scrie ceva despre tine„. Chiar în propoziția „Editează profilul meu” pare să se refere la mine – utilizatorul – la persoana a doua („editează”). Dacă se refereau la profilul meu ar fi spus „Editează profilul tău„. Atunci cine e meu-ul din profilul MEU ???

Hai să-ți editez profilul dacă tot mi-o spui așa imperativ îmi zic. Dau click. Ajung bineînțeles la profilul… meu și nu la al lui. Rămîn totuși cu o neliniște – dacă mi-a intrat cineva pe profil cît am lipsit?….

Back (de la profilul MEU).

Acum peretele devenise „Wall” deși în rest o mare parte din pagină era totuși încă în limba română. Am mai dat un click inofensiv și WALL-ul a devenit din nou perete. Îmi era deja destul de clar că aveam în față pagini generate de cod scăpat de sub control.

În mijlocul paginii văd rubrica „Activitate curentă”. Ia să vedem ce am făcut „curent”. De jos în sus:
– mi-am creat cont Facebook
– folosesc limba română
– am devenit prieten cu …

În dreptul liniei cu devenirea prietenească scria ceva suspect: „Îmi place”.

Cum adică îmi place? Mie sau lui? Probabil că lui pentru că nu văd de unde ar putea el afirma că îmi place mie. Mă duc cu mouse-ul să aflu ce-i acolo. Apare un tooltip: „Apasă aici dacă îți place”. Mai citesc o dată. Mai recitesc încă o dată iarăși din nou. Hmmm. Aici? Mai jos? Aacolo îmi place… Îmi trec prin minte tot felul de lucruri aparent fără legătură, ca travellingul cu apa din Zona lui Tarkovski / Strugațki. „Apasă aici dacă îți place” – o fi un sondaj de opinie? O fi un test ca ăla cu pisica de apăsa pe pedală ca să dea curent prin ceva centru nervos legat de plăcere? O fi ceva porno? STAI!!! îmi zic trezit brusc din vis – nu da click! Poate totuși nu e asta! Sigur e o capcană! Mă gîndesc puțin… Poate e o întrebare pe care au afirmat-o imprudent? Probabil… Dar de ce nu s-au gîndit din start că îmi place, doar prietenia e un lucru minunat, și să mă lase eventual să dau click dacă NU îmi place. De fapt de ce să mă lase să dau un astfel de click? La urma urmelor prietenii sînt prieteni și asta le place…

Mi-am amintit! Ce căutam eu nu e la Profil, e la Contul meu. Fac un GET scurt din poigne la deactivate.php în semn de la revedere (sau o fi fost POST?).

Ups… testul Rorschach:

Rorschach test: „It has been employed to detect an underlying thought disorder, especially in cases where patients are reluctant to describe their thinking processes openly.”

Mă regăsesc în descriere și în link… Acum se leagă totul: nu am vrut să scriu pe zid la ce mă gîndeam atunci cînd mi-au dat ocazia să o fac de bună voie. Au aflat acum. M-au prins. Dar o să-i fentez! Răspund corect – am mai făcut testul ăsta – iau nota 10 și mă duc să-mi iau medicamentele că mi s-a umflat un dinte.php

5 thoughts on “apasă aici dacă îți place”

  1. Mi-am facut si eu cont la baietii (sau fetele) astia din aceleasi motive: am primit un link/invitatie si nu s-a putut sa evit. Asta mai ales din cauza ca sint curios. Si stiam ca curiozitatea omoara pisica.
    Orisicum, am facut contul si a doua zi, pac, cica cineva mi-a scris pe perete. Cum? Pe peretele meu? Nu mi-a placut deloc treaba asta si am facut scandal imediat. Raspunsul persoanei a fost ca de aia e zidurile ca sa scrii pe ele. Iata cum se educa copii sa vandalizeze.
    Un cetatean ingrijorat.

  2. oare eu o sa raman printre ultimii care nu vor si nu isi fac cont pe site-urile astea chiar daca mai primesc invitatii din cand in cand.

  3. Am si eu cont pe Facebook. Mai intru din an in pasti. Ce-mi place cel mai tare ca e ca de obicei toate evenimentele sau ce or fi alea sint intr-o ordine care nu o intelege. Nu sint ordonate in ordine cronologica si nici alfabetica. Cine stie cum sint ordonate. Oricum nu ma intereseaza ca X a baut cafea prea fierbinte sau ca Y a fotografiat o masina stricata pe autostrada…
    Whatever…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *