baze de date în RAM

Sybase a făcut o treabă foarte bună: la serverul lor de baze de date au adăugat o nouă și revoluționară opțiune așa ca bazele de date să poată fi stocate în RAM! Nu contează cine e Sybase dar spunem totuși: e o firmă care ar vrea să concureze la servere de baze de date cu IBM, Oracle sau Microsoft deci e o firmă importantă. Sigur că bazele de date dacă stau în RAM merg mult mai iute. Mai greu e să le găsești utilitate și baze hardware sănătoase dar nu ne uităm la asta acum.

După cum spune un ANALIST (nimeni altul decît… Carl W. Olofson de la IDC), o bază de date care se află în RAM poate fi de 10 ori mai rapidă decît una pe disc, în funcție de încărcare. Eu aș zice că poate fi de 1 pînă la foarte multe ori (peste 10) mai rapidă în funcție de scenariul de utilizare, de încărcare și de hardware dar daca ar fi spus și el așa ca mine nu mai spunea nimic magic și anal…itic. Cum sună de la un analist „o bază de date în RAM poate fi mult mai rapidă decît una pe disc”? Sună ca și cum nu ai fi chiar analist. A spus 10 și ne-a vrăjit cu o valoare aproximativ inexactă.

Un alt analist PRINCIPAL (Merv Adrian de data asta, de la IT Market Strategy), aflat întîmplător și în trecere prin tribune ne spune că Sybase e prea modest cînd ne descrie noutatea.

Mda zic, e tare. Pînă și jaful de MySQL știe ceva baze de date în RAM dar nu e rău că a reușit și Sybase, nu?

La urmă vine și clarificarea:
„In order to ensure maximum compatibility between the IMDB and disk-based deployments of ASE, Sybase has implemented IMDB functionality by storage of data on a memory-based virtual disk volume”

Ei, asta da realizare! Dacă mă gîndeam la asta mai demult aveam și eu o bază de date în RAM încă din Access 1.0 (că de FoxPro și dBase m-a ferit Domnu’).

Iată aici întregul articol.

1 thought on “baze de date în RAM”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *