windows – ceas – format oră

De fiecare dată cînd instalez Windows (și am facut-o de prea multe ori în viață), după instalare urmez un ritual de setat tot felul de detalii care nu îmi plac așa cum vin implicit (fișiere cu extensie, explorer în mod listă nu detalii, share la fișiere fără wizard, meniuri și statusbar vizibile la explorer și altele). De fiecare dată instalez cu setarile locale pentru engleză americană urmînd ca apoi să schimb 2-3 setări importante referitoare la calendar și ceas. De ce fac asta? Pentru că o grămadă de dezvoltatori nu au auzit că există viață pe Terra și în afara limbii americane drept care nu testează aplicațiile pe versiuni localizate de Windows. Ai mai multe șanse ca lucrurile să meargă bine daca îi lași de capul lor și le oferi exact imaginea despre lume la care se așteptau.

Am ajuns iar (testînd Windows 7 pe 64 de biți) la faza cu setatul regional de după. Am pățit asta de N ori dar atunci nu aveam blog unde să mă plîng. Am setat că prima zi a săptămînii e luni, că vreau să văd data în format ZZ/LL/AAAA și am ajuns la oră pe care vreau să o vad fără AM-uri și PM-uri: vreau să văd 16 ca să știu clar de-o treabă. Ei, asta nu îmi iese niciodată.

Eu îi spun că vreau HH:mm, adică ora de la 0 la 23 (vezi zona selectată), fără AM și PM, el nimic (vezi ceasul jos în bară în dreapta). Mi se întîmplă întotdeauna și de fiecare dată mă mir, nu merge, nu îmi amintesc de dățile trecute.

Problema e simplă, soluția și ea imediat după ce o găsești. Ceasul din bara de taskuri nu e formatat cu formatul scurt pentru ore ci formatul lung. Nu mă duce mintea de ce. Sigur există ceva motive ascunse, care țin de compatibilitatea cu DOS 3.0 sau LAN Manager și deci sînt imposibil de corectat. Altfel nu s-ar povesti… Chestia e că eu oricum mă uit la ceasul ăla din bară, de fiecare dată tot scurt îl văd. Foarte foarte scurt.

1 thought on “windows – ceas – format oră”

  1. Doar ca in ceasul din status bar ne arata timpul scurt adica fara secunde; cel putin asa ti-ar spune intuitia; iata ca daca nu eshti alert la modul continuu ajungi sa tragi concluzii profund gresite.
    Oare ce o in capul lor? … tractorase, motorase?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *