relax!

În Windowsuri mai noi există o opțiune destul de obscură pentru testarea memoriei. Dacă vrei ca Windows să încerce să-ți verifice memoria, sistemul rebootează și tricotează acolo ceva, în speranța că dacă există probleme hardware legate de memorie, testul le va detecta. Insist pe încercare și speranță pentru că la fel ca la doctor, poți fi bolnav și cu toate astea analizele să iasă totuși bine.

Așa arată ecranul pe durata testului de memorie:

memory test

Albastru, fonturi neproporționale, mod text, aproape profesional (glumesc). Există motive pentru care codul testului să fie minim deci interfața spartană e justificată. După care de plictiseală te pui și citești. Oare ce zice?

… bla bla bla

Cu toate că testul poate părea inactiv din când în când, el totuși rulează. Vă rugăm așteptați finalizarea testării…

CU GALBEN  – deci e important.

Cred că rolul mesajului e de liniștire. Uneori bara de progres stă mult pe loc așa că psiholoaga care încă mai lucrează part-time la Microsoft s-a gândit că ar fi bine să ne liniștească. Nu înțeleg totuși de unde știe ea (să spunem că ar fi o EA pentru că e și mai liniștitor și mai stereotip) că PC-ul meu de fapt nu s-a blocat. În general afirmații de genul “deși ar putea să pară că nu e bine vă spun eu că e bine” sunt riscante dar făcute la modul general despre un calculator despre care nu ști chiar nimic sunt jenante. Siguranța ei pare cu atât mai hazardată cu cât dacă ai ajuns să pierzi timpul cu testul de memorie probabil ceva probleme pe undeva ar putea exista deci o blocare nu e chiar de neconceput. Nu era mai bine sa rotească un – \ | / – decât să se hazardeze cu afirmații? Nu putea fi prea greu și nu era nici penibil. Pe de altă parte înțeleg programatorul care a făcut-o: era mai multă bătaie de cap cu logica de a roti un caracter în bucla de test cu viteza potrivită pentru a percepe în orice moment mișcarea. A fost mult mai ușor să arunce un mesaj stupid pe ecran și să prindă autobuzul de 16:30 spre casă. Și totuși de ce am dat vina pe psiholoagă? Mesajul e prea lipsit de logică să vină de la un programator…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *