ceas

De cînd nu mă mai uit la televizor decît accidental se pare că radioul din maşină a rămas cea mai de încredere sursă de imbecilitate din viaţa mea. Azi la Radio România Actualităţi, loc ceva mai ferit de hlizeli decît alte organizaţii similare, un băiat ne vorbea despre… cercetătorii britanici. Vorbitorul era încîntat de ultima realizare a englezilor de la "Laboratorul de Fizică de Lîngă Londra". Am înțeles că trebuie să scriu Laboratorul cu L mare din cauza articulării hotărîte. O fi printre singurele sau oricum singurul cel mai notoriu de pe acolo că altfel nu știu cum să zic mai bine.

Ce au făcut azi de dimineață cercerătorii de la Laboratorul? Au făcut un ceas. Un ceas deosebit care l-a impresionat pe tînărul angajat spre a vorbi

Pauză pentru un considerent personal: azi poți spune liniștit unui tînăr similar cu cel radiovorbitor că ai în telefon 4000 de miliarde de catralioane de terrabyes de empecinciuri și că transferul lor e atît de rapid că se termină la 10 milisecunde înainte de a incepe. Garantat dacă o faci nu vei obține nici măcar o tresărire minimă de surpriză, tînărul nu poate fi impresionat cu încă o simplă realizare tehnologică. În condițiile astea ce ceas o fi cel inventat de cercetătorii englezi de a reușit să-l bucure respectiv impresioneze? Aflați răspunsul în următorul paragraf pentru că nu s-a putut abține să nu ne dea detalii.

Ceasul sursă de bucurie este bineînțeles unul neobișnuit. Azi să vorbești despre ceva normal sau obișnuit e anormal și neobișnuit. El (ceasul) – și de aici încep să citez aproximativ cît pot de exact – nu rămîne în urmă 10 milioane de ani. Scrîșnet de frînă – revenire din șoc – s-a făcut roșu în timp ce eram blocat în bucla încercînd să înțeleg cum e posibil (la angajatul de la radio mă refer, nu la ceas).

Nu am cuvinte să detaliez și nici nu e nevoie pentru că tînărul mă ajută cu o continuare, de data asta considerentele sale personale în citat tot aproximativ cît mai exact: vă dați seama… 10 milioane de ani. Ce vor spune strămoșii noștri de peste 10 milioane de ani, cum vor rîde ei de ceasul realizat acum de cercetători, ei care probabil atunci vor avea ceasuri care nu vor întîrzîia 100 de milioane de ani?

Mă duc să mănînc.

3 thoughts on “ceas”

  1. Eu am un ceas (a)normal care nu numai ca nu ramine in urma de 4 ani de cind il am dar chiar o si ia inainte cite putin. Ei? Ce o sa spuna urmasii mei cind o sa se uite la ceas si el o sa fie in viitor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *