pielea vulpii din pădure

Aproape întotdeauna cînd se pune un skin peste o fereastră și nu e lăsat sistemul de operare să aibă grijă de zona non-client a ferestrelor ți-ai oferit și ție și utilizatorilor cel puțin încă o problemă. Oricîte versiuni beta ai la activ, oricîte milioane de utilizatori îți folosesc aplicația, skin înseamnă foarte probabil probleme, dacă nu acum, aproape sigur în versiunea viitoare a sistemului de operare.

Explicație: skin (piele în traducere) este aspectul ferestrei unei aplicații dat de programatorii aplicației nu de sistemul de operare (WinAmp e exemplul clasic).

În orice sistem de operare există niște cutume cu care utilizatorii sînt obișnuiți și pe care nu le ignori sau sfidezi dacă ai aparatul.

În Windows de la începuturi (probabil dinainte ca unii designeri de la Mozilla să se fi născut, de asta nu au aflat), dublu click în colțul din stînga sus al unei ferestre (unde de obicei apare icoana aplicației) înseamnă închiderea ferestrei. Pe vremea aceea nici nu exista în colțul din dreapta X pentru închidere – își mai amintește cineva? Nu mă interesează aici că există N alte modalități de a închide o ferestră, nici că în nu știu care ubuntu, colțul de unde închizi sau maximizezi se schimbă după sezon, e problema lor și mă bucur să nu fiu utilizatorul unei astfel de platforme. Nu mă interesează nici că în același ubuntu e ușor să schimbi colțul, nu vreau nici să-i recompilez kernelul, de asta stau liniștit fără el.

Revin la Windows unde aplicațiile civilizate se închid și cu dublu click în colțul din stînga. Dacă lași sistemul de operare să aibă grijă de fereastra ta și nu dai pe din afară de inteligență creativă grefată pe un organism tarat de lipsă de cultură generală de specialitate, treaba merge corect de la sine. Dacă te întreci pe tine însuți în arta designului fără bagajul de cunoștințe elementare despre sistemul de operare pentru care dezvolți, nu ai de unde să afli despre detalii precum dublu-clickul de care ziceam. Băieții (și poate și fetele) de la FireFox sînt probabil prea noi pe bloc ca să știe comportamentele “istorice” ale platformei și în avîntul lor au trecut peste detalii.

Nici măcar Microsoft nu au reușit-o pe asta cu skinurile. În Office 95, bara ferestrei a fost “skinată” de programatorii care s-au întrecut cu gluma și au vrut să deseneze pe bară un text mai jmeker. Ghidușia a ajutat pe exact nimeni și a avut drept urmare faptul că în Windows XP, Office 95 care altfel rulează perfect, are bara de titlu defectă doar din cauza excesului de zel inutil de a pune un mic skin. Să nu uităm că Office 95 a fost făcut de o echipă care măcar în teorie ar fi trebuit să cunoască Windows. Dacă nu se întreceau cu gluma, Office 95 arată și funcționa perfect și azi (ce-i drept asta nu era chiar în avantajul Microsoft).

Colțul din stînga al ferestrei FireFox cu treaba aia portocalie care deschide un meniu atoatecuprinzător e nefericit și copiază discutabil designul dubios dar la modă lansat de Office 2007 (pe care nici azi nu îl pot înghiți cu nicio cantitate de zahăr). Asta e moda, nu mai avem meniuri – avem ribboane, meniurile sînt prea complicate pentru cît de retardat speră MS/Apple/Google/Mozilla & Co să le fie utilizatorul. Moda nu e ceva cu care să te joci, ea e lege! Dacă tot vrei cu disperare să fii la modă, fă-o măcar în cunoștință de cauză, pune mîna și cunoaște platforma pentru care proiectezi înainte de a scrie cod.

Nici Opera (după care FireFox 4 a copiat 1 la 1 cu nesimțire elementul de interfață incriminat) nu stă mai bine, nici acolo nu funcționează dublu-click pe colțul minune dar ei măcar au fost originali și diferența se simte.

Tot respectul pentru Chrome – se pare că pe ei încă îi interesează pentru ce sistem de operare scriu cod. Chiar dacă au pus și ei skin pe ici pe colo prin zona esențială, măcar ei știu cum se comportă o aplicație Windows, probabil pentru că au aflat că dacă vrei să-ți învingi adversarul, trebuie să îl cunoști prima dată.

PS: vitriolul fiind vărsat trebuie să amintesc părerea mea că FireFox 4 așa cum e, e cel mai bun FireFox de pînă acum și e browserul pe care îl folosesc dacă nevoile nu cer altceva.

4 thoughts on “pielea vulpii din pădure”

    1. Diferența de claritate este din vina mea, nu e vina Firefox – cînd am scris postarea imaginea cu Firefox a fost ușor redimensionată și și-a pierdut claritatea din cauza asta. Am corectat.

  1. cea mai mare problema pe care o am eu cu Firefox 4 e cind fereastra e maximizata; de obicei faceam 2x click pe bara de titlu ca sa revina la normal si acum nu mai ai unde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *