microsoft nu are șanse

Am citit în ultima vreme o mulțime de prohoduri pentru Microsoft. Refrenul preferat e că bieții M$ pentru care ar trebui deja să ne pregătim batistele și costumul negru nu ar mai fi capabili de inovație. În parte sînt de acord că mafia ierarhică de șefi și șefuleți dintr-o organizație mare, fiecare cu fițele și orgoliile lui, cu prietenii și neamurile, cu protejații și dușmanii, nu contribuie la o atmosferă creativă ci e mai degrabă o mulțime de particule care vibrează aleator și își sting reciproc energia. Dacă nu există o autoritate supremă respectată și temută la modul absolut așa cum era Bill Gates în Microsoft și cum cred că mai e dacă nu a murit fără să se fi aflat încă Steve Jobs la Apple, cireada managerială va duce compania spre prăpastie prin jdemiile de mizerii interne.

Analiștii (întotdeauna cînd aud sau scriu cuvîntul ăsta am o reținere legată de organul cu care nu știu cît de întîmplătoare e asemănarea fonetică) nu dau Microsofților nicio șansă. Dacă te uiți la profitul lor… mda, e record dar nu e așa de record cum ar fi putut eventual să fie și mda… o fi el așa de record dar provine mai ales din Windows care e un produs învechit și pe moarte (că doar de aia generează venituri record) și oh – din Office – care e alt produs învechit și pe moarte (și care – coincidență – generează tot venituri record – o fi o regulă ca produsele pe moarte să genereze venituri record?). Mda, e adevărat că venituri foarte mari și neașteptate provin din produsul nou și revoluționar Kinect (revolționar la propriu în sensul că nu a existat altceva similar de vînzare către public pînă acum), dar asta e o treabă prea nouă și prea revoluționară, nu e pentru Microsoft care nu sînt capabili de ceva nou și revoluționar deci veniturile din sursa asta deși record tot cu mda se prefixează. Și nici nu vor reuși să capitalizeze ceea ce la Apple s-ar fi numit un succes. Și sigur Kinect va fi ghinionul lor cel de pe urmă – e clar – FALIMENT.

Am ajuns în fine și la Kinect – produsul care ar fi fost absolut inovator și complet ieșit din comun și cu totul incredibil dacă era produs de Apple (și CULMEA – nici nu e furat de la XEROX precum mouse-ul, GUI, meniurile etc.). Dacă Apple scotea Kinect, lumea era extaziată pînă la demență, brokerii vomitau cărăbuși de fericire la bursă, magazinele Apple aveau la intrare cozi de zeci de kilometri (pătrați ;-) de actori polonezi plătiți cu ora – era o revoluție în materie de mizanscenă. Așa – mda – ghinion – a fost scos de Microsoft deci este probabil destinat bătrînilor și corporațiilor care oricum vor da faliment și ele.

Vestea interesantă este că senzorul cu 3 ochi Kinect s-a vîndut dincolo de orice așteptări și chiar mai mult: este produsul destinat consumatorilor care s-a vîndut cel mai bine din toate timpurile, depășind mărgeluțele colorate de la Apple – iPhone și iPad. Cum așa? Un gadget destinat entuziaștilor și copiilor care se vinde în număr record absolut venit de la o firmă incapabilă de inovație, învechită și foarte curînd falimentară conform anal…iștilor? În mediul analistic, realitatea are semnificație secundară – la orice fapt i se poate opune mda-ul complementar. Cînd pentru inventat mda-uri sînt bine plătiți oameni inteligenți, anal..izele pot fi destul de convingătoare.

 

Informație:

Kinect e un produs revoluționar care se adresează clienților cu pretenții tehnice, nu e subvenționat de nicio companie precum telefoanele și s-a vîndut mai bine decît s-a vîndut orice alt produs pentru consumatori vreodată.

 

Mda:

Știți cum e – bolnavul pe moarte în ultima zi de suferință dintr-o dată se simte mai bine – exact așa și Micro$oft, cînd va vinde al 10milioaneșiunulea Kinect va șlogui cu siguranță. Doar e bazat pe DOS, nu are cum să fie altfel – așa a zis și ceilalți analiști și iei știe cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *