urăsc să o spun dar oops

Instalezi Firefox 4 RC1. Totul merge bine, bravo domnilor programatori! Merge cam poticnit desenarea conținutului paginilor (mai nou cică accelerată hardware) dar în rest instalarea și păstrarea tuturor setărilor și informațiilor din vechea versiune merge strună. Dai click pe buton Finish și se deschide BROWSERUL:

upsff4

Au – adică nu a mers… 80% din utilizatori sînt dezamăgiți sau speriați că au pierdut sau stricat ceva din vechiul browser. Citesc și înțeleg ei semnificația? Sentimentul e negativ în secunda în care ai terminat instalarea. Mda, e beta, asta e… Nu e beta și nu e asta. Browserul merge bine, nu programatorii au fost aici devină. Ai zice că după atîta efort de programare ești capabil dacă nu mîndru să încropești o listă cu noutăți. Fundația Mozilla (nu cea Asimoviană) nu e destul de mîndră așa că făcătorii siteului web nu au avut cîteva minute să-și arate respectul față de programatori și utilizatori și să pună o pagină rezonabilă cu noutăți. E clar că lista de noutăți e de multă vreme finală, după 10 beta-uri și ceva și cu release candidate dat la cobai, greu de crezut că mai pot apărea noutăți demne de a fi amintite. Pagina asta putea fi pusă online la cîteva minute dupa ce s-a observat că ea nu există în locul corect că doar Mozilla nu e IBM sau Oracle unde o mică parte din buguri se rezolvă totuși dar la cîțiva ani după ce softurile au fost scoase de la vînzare.

Să trecem peste problema concretă a paginii X lipsă, se va rezolva dar spune cîte ceva despre organizația devenită cam… organizată. Să ne uităm concret la pagina 404. Îmi amintește izbitor de penibilul It works. E clar că au același izvor cultural. Seamănă și cu mesajul de crash văzut prea des în scurtele mele teste cu Chrome. E un mesaj venit din lumea liberă unde nu prea ne interesează ce vrea sau simte sau crede utilzatorului – softul e gratis – nu-ți convine, scrie-ți altul.

Ce nu e bine cu pagina asta?

1) OOPS e cu greu un limbaj formal cu care te adresezi zecilor de milioane de utilizatori, unii in blugi rupți, alții pensionari în halat de casă care au mai apucat școala unde se învăța cum să te adresezi persoanelor cu care nu te tragi de șireturi. OOPS spui pretenarilor cu care îți bei berea la meci dar Firefox se adreseză și altor medii. Sper. Ooops…

2) We hate to say it. Hai serios. Măcar de ar fi adevărat. Altă adresare nepotrivită în context. Am trecut de OOPS și am ajuns la sentimente. Adică pe mine ca utilizator nu mă interesează în primul rînd ce mi s-a întîmplat ci sentimentelor băieților care au făcut it-worksul să meargă. Mijto.

Dragi copii superconfiguratori de Apache și designeri de site la Mozilla: luați exemplu de la programatorii Firefox 4 și pricepeți că grădinița s-a terminat – Firefoxa e deja elev de liceu – poate chiar premiant. Așa ca în imaginea de mai sus ar putea arăta mai degraba site-ul web al clasei pe care l-a mîzgălit Alex din 11B într-o dupămasă și-l găzduiește diriginta în routerul ei de acasă. Joaca s-a terminat, treceți și ajutați la Chrome eventual, acolo pare să fie nevoie de multă muncă pentru o notă de trecere în clasa a 6-a. A 6a B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *