virtualbox 3.20 nu

L-am acuzat pe bietul Linux pe nedrept pentru problemele pe care le-am avut cu blogul vreo 3 zile (e adevărat că acuza era sub semnul incertitudinii). Cred că de acum e clar că nu el a fost vinovatul ci VirtualBox 3.20. L-am pus înapoi pe cel vechi (3.18) și de atunci lucrurile merg perfect.

Oracle ca semn de preluare a VirtualBox de la SUN au pocit-o destul de urît. Actualizarea la v3.20 are ceva de a face cu memoria (care se poate extinde – ballooning?). Se pare că asta îi e fatal cel puțin în versiunea de Windows unde ajunge să omoare sistemul de operare gazdă.

În versiunea 3.20 Oracle a mai făcut o mică treabă (sau mai exact treaba mică). După tradiția dubioasă Microsoftistă, SUN propunea pentru instalare folderul C:\Program Files\SUN\VirtualBox (unde probabil îl lăsau 99% din utilizator să se instaleze). Microsoft or fi mai siguri pe ei cînd instalează în foldere conținînd numele companiei – probabil li s-a spus că firma nu va fi de vînzare în curînd. De fapt dacă se vinde, de ce i-ar mai interesa? SUN a fost vîndută și cumpărătorul Oracle nu putea tolera ca aplicațiile foste SUN acum Oracle să se instaleze în continuare în subfolderul SUN. Aproape de înțeles. Așa că Oracle a cerut dezvoltatorilor săi să facă pipi pe VirtualBox ca acesta să aibă miros de baze de date serioase. L-au marcat în versiunea 3.20 peste tot cu Oracle, inclusiv în folderul de instalare (ceea ce încă nu e rău).

Ce nu le-a ieșit tinerilor a fost codul de UPGRADE din installer. În bicisnicia veselă în care au înlocuit toate “SUN” cu “Oracle” în surse, băieții nu s-au gîndit că dacă fac upgrade de la versiunea 3.18 instalată în \SUN cu versiunea 3.20, corect ar fi să-l lase unde era și nu să-l mute în folderul \Oracle. Ce contează că utilizatorii au diverse configurații în care se bazează pe folderul în care a fost instalat VirtualBox? De exemplu scripturi, configurări pentru autostart, fișiere suplimentare puse de utilizator în folderul VirtualBox etc. Brandingul e mai important. Lipsa de orizont și experiență se vede ușor în cazul ăsta: lui pe masă i-a mers deci a fost bun. De la Oracle te-ai aștepta la mai mult doar ar trebui să fie antrenați în interacțiunea cu medii enterprise unde nu te pui să schimbi de dragul schimbării stricînd compatibilitatea. În logul cu istoricul versiunilor se spune că brandingul a fost schimbat și că în aplicație nu mai apare SUN ci Oracle dar se mai spune și că asta se întîmplă fără probleme de compatibilitate:

VirtualBox 3.2.0 (released 2010-05-18)
This version is a major update. The following major new features were added:

  • Following the acquisition of Sun Microsystems by Oracle Corporation, the product is now called Oracle VM VirtualBox and all references were changed without impacting compatibility.

E ca și cum ai spune în log că versiunea asta e fără buguri: naiv și semn de arogantă tinerețe.

Probleme cauzate de actualizarea asta au pățit toți utilizatorii care aveau shortcut-uri, autostart, scripturi legate de VirtualBox și alți cîțiva.

Probabil pe total, din cauza brandingului și a bugului legat de “memory ballooning”, cu VirtualBox 3.20 au avut probleme mai mulți utilizatori decît totalul din ultimii ani. Destul de nefastă schimbarea de siglă.

Dacă folosiți VirtualBox, faceți-vă favorul și mai rămîneți o vreme la versiunea 3.18 de la defunctul SUN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *