nvidia vs amd – video și etceterea

Am instalat azi ultimul driver de la nVidia. La final mi-a cerut să bootez. Nu îmi amintesc de cînd nu mi s-a mai întîmplat asta cu driverele video de la AMD (ATI). Din Windows Vista încoace driverele video se pot updata fără reboot. La nVidia nu a ajuns vestea.

Nu mai zic că nu-i iubesc deloc pe nVidia pentru că nu dau drivere video pentru laptopuri. Trebuie să cauți drivere hack-uite ca să folosești placa video (și e vorba de un simplu ID care trebuie adăugat într-un fișier INF).

Îmi amintesc și de problema avută nu demult de nVidia cu mai multe generații de chipuri (printre care și 8600 pe care îl am în laptop) care se cam stricau de la căldură și rășini proaste sau așa ceva (două sute și ceva de milioane de dolari a plătit nVidia firmelor cărora le-a vîndut chipurile astea pentru laptopuri printre care DELL, SONY, HP, Apple etc.) pentru a retrage serii întregi de laptopuri sau pentru service la cele care au murit (unele din păcate au murit puțin după expirarea garanției). Destul de neplăcut să vezi cum hoarde de laptopuri ca și al tău se strică, mai ales cînd tocmai ți-a expirat garanția. O experiență nVidia pe care nu vreau să o repet.

Încă o treabă: ați comparat vreodata calitatea unui video întrețesut redat cu nVidia vs ATI/AMD? E surprinzător de mare diferența de calitate la deîntrețeserea hardware făcută de AMD comparativ cu nVidia.

Recent am citit pe website la Media Player Classic cum că MPC reușește să accelereze redarea HD pe plăci AMD într-un format (VC-1) în care nu poate face asta cu nVidia (nu știu dacă e o limitare a plăcilor nVidia sau a lui MPC):

* nVidia series 8(9)xxx for H.264 only
* ATI Radeon HD series for H.264 and VC-1 decoding.

Dacă la jocuri nu mă bag (deși experiența mea limitată îmi spune că poți juca la fel de bine pe AMD ca și pe nVidia), pentru video / HTPC sau laptop chiar NU mi-aș mai dori nVidia.

PS: tocmai am aflat că nVidia și-a schimbat sentimentele față de leptoape și acum se poate instala driverul luat direct de la ei, fără hack. Păcat că nu e destul ca să-mi schimb decizia de viitor client.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *