Subiecte

aveți cumva un defibrilator la îndemînă?

TV: „Autoritățile americane au făcut publică înregistrarea apelului de urgență pe care l-a făcut mama actriței americane Brittany Murphy la moartea acesteia.”

Cum decurge (foarte aproximativ și prescurtat) conversația în timp ce biata victimă probabil murea:

911: Care e problema?
Mama: Brittany tocmai a leșinat.
911: Respiră? Auziți respirația?
Mama: Nu mai respiră.
911: A văzut cineva ce s-a întîmplat?
Mama: Nu.
911: Aveți vreun defibrilator la îndemînă?
Mama: #@%^&*-(%
….

Bietu’ operator probabil urmărea o schemă „logică”. Care sînt șansele să ai la îndemînă un defibrilator? Schema e destul de logică: în timp ce bietu om moare, tu ca operator la urgențe întrebi repetat o femeie isterică dacă are la îndemînă un defibrilator. Mama era într-o stare evidentă de isterie și incoerență, nu suna deloc a asistentă medicală în vreun spital (tocmai dăduse adresa casei). Și dacă avea „la îndemînă” un defibrilator, femeia – care nu putea nici măcar să repete cuvîntul – cam cum l-ar fi folosit?

Pe de altă parte mama are și ea partea ei de vină. O mamă adevărată ar fi răspuns fără ezitare: „Nu am niciun defibrilator disponibil, toate sînt ocupate. Cel turcoaz de rezervă e complet descărcat.”

Întrebarea cu defibrilatoru e un exemplu de lipsă de bun simț din partea experților care au construit scenariul de asistență la servicul de urgență. Nu îl suspectez pe operator, dacă ar fi să ajuți pe cineva la telefon fără scenariu scris de „experți” și ai fi om în toate mințile, nu ai pune o astfel de întrebare în condiții asemănătoare.

V-ați gîndit vreodată că ar fi posibil să vă folosească un cochet defibrilator în baie? Atenție! Cei de la 911 contează pe faptul că e posibil să aveți unu prin dulap.

2 comentarii la aveți cumva un defibrilator la îndemînă?

  • Aburel

    nu mi se pare aiurea ca a intrebat; si daca e sansa mica sa se aibe defribilator la indemana tot merita intrebat ca scurteaza solutia … daca nu cumva asta era singura solutie dupa cum s-a si adeverit. of

  • mrx

    victia moare, poate o poti ajuta cu un sfat cu sanse de aplicare. care sint sansele ca un apelant la 911 la intimplare luat sa aibe un defibrilator la indemina? 0.1%? care sint sansele ca un apelant isteric si pierdut sa-l poate si folosi cit de cit eficient daca il are la indemina? merita pierduta vremea cind poate urmatorul sfat are sanse? nu stii ce e la capatul celalalt, totul e legat de probabilitati. probabilitatea cu defibrilatorul mi se pare zero…

Comentați

 

 

 

Puteţi folosi aceste etichete HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

captcha: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux