gîgă

gadea Domnul Mihai Antena3 Gâdea se distinge în peisajul televizat românesc prin aceea că este adept al genului epic pe care chiar domnia sa l-a fondat și care după cîte știu încă nu are nume.

Genul oral pe care îl părintește cu mult succes este caracterizat prin aceea că în cadrul frazei, de obicei nespus de lungi, finalul nu mai are demult nicio legătură cu începutul său și de cele mai multe ori nu prea se leagă nici măcar de partea mediană.

Excepție de la această regulă – pentru că orice regulă care se respectă are cel puțin o excepție – este fraza de tip special în care finalul are legătură cu începutul și anume aceea că îl neagă în chip firesc.

Această trăsătură îl face pe susnumitul greu de urmărit în cadrul frazei chiar și cu creionul pe hîrtie, fapt care probabil i-a și adus popularitatea (din cauza impresiei de genialitate continuu degajate).

Să trecem la concret.

Se făcea că era în seara dupăamiezei dimineții zilei de 25 septembrie 2012 cînd deodată, în cadrul unei încercări de discuție cu Crin Antonescu, printre priviri peste măsură de preocupate cu mîna la gură – trademark Turcescu Robert – Mihai îi trîntește pe bună dreptate încurcatului său invitat următoarea frază, remarcabilă prin aceea că este scurtă și în același timp excepțională (în sensul că face parte din categoria excepție) a frazelor autocontradictorii, subspecia autocontradictorie de loc. (Am reușit să mă autocontrazic?)

Stilul fiind unul oral este de remarcat densitatea per fonem a lipsei care este el:

“Spuneați că vă nemulțumește că am ajuns aicea și trebuie ieșit de acolo.”

Întrebare sincer recapitulativă: ce ați fi răspuns dacă erați în locul bietului Crin Antonescu.

6 thoughts on “gîgă”

  1. fara sa fi ascultat minunata emisiune mie mi se pare ca el repeta ce a zis antevorbitorul sau; parerea mea

    1. Nu chiar. Gâdea a repetat ce i s-a părut că a înțeles din ce i s-a părut că spune Crin în timp ce el nu era atent, distras fiind de eforturile de a face fața de om înțelept și profund interesat.

  2. Eu unul, cand am terminat de ras, am si uitat de ce am ras – asta e efectul Gadea multiplexat in timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *