vigneta ungaria

Să zicem că vrei să pleci în… Austria? Înseamnă că vei trece prin Ungaria. Să zicem că nu vrei amendă. Înseamnă că neapărat ai nevoie de vignetă pentru autostrada care te va duce la munte (M5, M0, M1). Nu vă recomand să vă încercați norocul pentru că “de fiecare dată când am cumpărat nu m-a oprit nimeni să mă verifice”. Verificarea se face prin recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare a fiecărei mașini care trece așa că dacă ai vignetă nu ești oprit “by design”, dacă nu ai – 100% vei fi tras pe dreapta. Să zicem că nu vorbești maghiara și că te simți penibil să gesticulezi în fața vânzătorului de la stația de benzină tot felul de măscări care să-l ducă cu gândul spre prea-abstracta noțiune de “matrica”.

Ce rămâne de făcut?

Iei matale frumos Androidul din dotare, instalezi Aplicația Pentru Evitarea Pantomimei în Benzinării numită TPark, dai 5.1 clickuri cu dej’tu pe amoledul oleofobic și ai vigneta plătită. Ba chiar iese mai ieftin decât la benzinărie: în acest moment dacă încerc să plătesc 10 zile pentru un Logan, îmi ia de pe card 47 lei adică 10.45 euro. Dacă nu am forinți la mine (și de ce aș avea dacă trece vremea mea?), aceeași marfă la prima benzinărie din Ungaria mă costa 13 euro la cursul dorit de banca mea (deci vreo 13.50 pentru că-s băiat fain). Primești e-mail cu cod de confirmare și du-te de schiază! Poți face magia în avans: programezi data de începere, poți cumpăra pentru te miri ce perioade sau tonaje, parcă am văzut și cu fructe de pădure. Poți cumpăra și pentru Viorica, vecina de la 3 care are camion de 12 tone (dar foarte probabil că nu vrei să mergi atât de departe). Poți lua și la bax că e la reducere ieftină ;-)

Bine dar e serioși băeții aștia?

Sper: http://www.tpark.ro/vigneta-ungaria/  Cică’s aprobați de nu știu ce Nemzeti… – pare legitim, doar e scris într-o limbă străină, nu scriau ei așa dacă nu era un sâmbure de adevăr.

Treci de Szeged, treci de Budapesta, treci și de Gyor (pff, mare plictis) și ai ajuns cu bine în Austria. Să zicem că vrei să faci aceeași manevră și pentru Austria. Ghinion – Austria are vignetă autoadezivă care se implementează cu lipici pe geam, o soluție modernă, scuipatless. Succes când o dai jos!

Te oprești la prima benzinărie austriacă să-ți îndrepți oasele și să cumperi vigneta și te gândești mirat: ce dracu’ i-a venit la euasazic-ul ăsta să scrie despre vigneta de unguri pe blog? Și ăsta o face pe bani?? Răspuns: ce nu face omul pentru niște SEO. Bun și dacă o faci pentru SEO de ce nu scrii VINIETA, IEFTIN cu litere mari, poate chiar GRATIS, INSTANT sau CREMOS? Răspuns: din superioare rațiuni stilistice. Asta-i bună – după ce că te-am ajutat să economisești 3 euro mă mai iei și la întrebări? Hai drum bun!

4 thoughts on “vigneta ungaria”

 1. Salut,
  O mica comparatie doar ptr info:
  cumparat vigneta pentru HU – D1 – 10 zile de pe site tpark.ro cost 3275 HUF – 46.48 lei.
  cumparat ultima vigneta din benzinarie HU-OMV in 19-12-2015 cost 2975 HUF.

 2. Pentru Lu.

  Ai dreptate. Insa … pentru diferenta de 300 HUF…eu prefer sa nu mai caut benzinarie in Ungaria, inseamna timp, abatere de la drum. In alta ordine de idei…pentru altceva neavand nevoie de HUF…prefer sa nu schimb lei sau euro in HUF…doar ca sa am pentru vigneta. Dar nah…fiecare le stie pe ale lui .

 3. @Lu: comparația are 2 puncte puțin șubrede. Primul e că nu știu dacă prețul de la HU-OMV e și azi de 2975 (nu știu dacă e fix sau se schimbă în timp, diferența între e de 7 luni). Al doilea e că în conversie s-a folosit cursul oficial și asta nu e un scenariu real. În realitate omul schimbă la casa de schimb, la curs mai defavorabil. Nu știu cum schimbă asta calculele. Benzinăria MOL din RO vinde aceeași vignetă cu 1-2 lei mai scump decât site-ul/aplicația. Aceeași firmă care vinde și în Ungaria, după ce și-a făcut socotelile legate de curs și taxe dă mai scump. Dincolo de conveniență (care pt mine contează mai mult decât 300 de forinți când mă gândesc cum explic vânzătorului din Ugaria că e 3 nu e 8 și e P nu e SZ :), dincolo de curs valutar, la casa de schimb nu prea ia monede deci schimbi 15 euro sau cumperi cu lei 3000 de forinți. La fiecare schimb rămâi cu ceva marunțiș care să fim corecți sunt bani pierduți (cine ține 80 de forinți pentru data viitoare când ajunge în Ungaria când o să mai rămânâ cu 73 de forinți și uite așa după 10 vignete cumparate poți cumpara o Cola la jumătate din benzinărie deci la preț triplu? :) Eu nu aș cumpăra din HU punct. Am cumpărat din benzinărie din RO înainte. Acum pe net e mai ieftin și în plus pot amâna oricăt, până la 1km de frontieră pot fi de delăsător pt că știu că vigneta potențială e în buzunar, la un click distanță (aplicația încurajează sau măcar întreține lenea :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *