ce mai face linux

Pentru că periodic de vreo 15 ani încoace nu mă pot abține să nu verific ce mai face Linux și dacă nu cumva a ajuns la gradul de decență care să îl facă interesant și pentru mine, odată cu sosirea toamnei am bootat Linux Mint 17.2 MATE pe un server HP ProLiant producție 2013 cu BIOS si iLO actualizate la zi. Dacă pe desktop nu a fost să fie până acum, am zis să văd cum se descurcă pinguinele în apă, acolo unde toată lumea afirmă că e în mediul lui natural: pe un (mini)server.

Mașina după tot ce pot spune este în perfectă stare de sănătate, așa afirmă toate testele pe care și le poate aplica din Intelligent Provisioning, așa pare și dacă ar fi să mă iau după Windozele care rulează perfect dar după care știm cu toții că nu ne putem lua.

Ca să fie clar că sunt cu toate cele la zi, iaca screenshot de la bootare:

2015-11-09_153102

Cică Redundant ROM Detected – This system contains a valid backup System ROM.

Și iată cum arată rujul pe râtul pinguinului pe același hardware:

2015-11-09_152907

Sunt convins că e o problemă minoră, că ea nu afectează decât vederea noobilor și aproape tind să cred că așa ar trebui să arate ecranul la bootare fiind vorba de un sistem de operare foarte avansat. Dacă frumusețea graficii e o treabă subiectivă, mă sperie totuși câteva detalii din text:

[Firmware Bug]: the BIOS has corrupted hw-PMU resources (MSR 38d is 330)

[sdd] Asking for cache data failed

[sdd] Assuming drive cache: write through

Oare să-mi las datele pe aripa acestui pinguine?

Sigur toate astea se pot rezolva prin câteva comenzi simple și ușoare, poate un driver video pentru mod text + o compilare-două de kernel sau ceva, sigur că e mai bună o barieră de intrare ca să nu ajungă tot prostul ca mine să booteze un softic atât de avansat și să se rănească mai apoi. Așadar mă declar încă nepregătit pentru revelionul anului Linux și rămâne să caut în continuare un hardware la nivelul pretențiilor. Până atunci ce să fac, încerc să mă limitez la Windoze. Măcar am încercat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *