80/20

E la modă azi în materie de software “Open Source / Free”.

Moda o fac cei puțini: oamenii bogați, deștepți și rafinați. Masele există ca să fie folosite. Pentru folosirea maselor este creată moda. Vrei autodenunțuri în masă? Ce zici despre moda Facebook? Vrei sclavie intelectuală? Ia de-aici “curentul” Open Source. Vrei să-i folosești pe cei mulți și asta să le facă plăcere (pentru un mai bun randamen, nu de alta)? Dă-le o modă nouă.

Cine rânjește mai interesat la auzul cuvintelor magice “Open Source / Free”? Milionarul cu dinți de zeci de mii de euro la vedere, la un pahar de vin care costa cât mâncarea pe o lună – două a idealistului programator înfometat care-l slugărește de plăcere. Genial! Care sunt cei mai buni prieteni sinceri, mentori și beneficiari pentru neocomunismul digital? Bineînțeles cei mai veroși capitaliști <sunet_de_râgâit_sătul>.

Nu e plăcut ca tineri inteligenți, săraci și naivi, de prin cine știe ce țări sărace, să contribuie direct și gratuit dar cu credința sinceră și sufletul deschis, ca furnicuțele harnice, fiecare plătind din buzunar până și curentul consumat pentru asta, la profiturile Google, Facebook, Apple, IBM, Oracle, Twitter, Yahoo sau a altor biserici sau bisericuțe Open Source? Cu cât mai mulți cu atât mai… profitabil. Să ciocnim pentru puterea lor de muncă!

Nu e minunat că bietul tânăr turc de exemplu, care nu are bani de-o bragă, să dăruiască din motive cvasireligioase muncă înalt calificată preoțimii “Open Source / Free” cu finalitate total “închisă”, cuantificată în miliarde pe an profit? Ce buchet deosebit – din ce an e vinul? Sănătate!

Nu ai vrea și tu să scrii software pe care să-l donezi binelui planetar – perpetuu, împreună cu toate drepturile conexe imaginabile, asa încât Google, Facebook sau NSA & Co. să-l folosească la discreție pentru indexarea fiecărui fir de păr al urmașilor urmașilor tăi în veacul vecilor? Dacă ai dubii asupra termenilor licenței pe care să o alegi, există câțiva preoți ideologi de rang inferior, cu plete și barbă răvășite convingător, care cunosc dogma și te vor ajuta să alegi licența cea mai pură, care în mod cert te va priva definitiv de orice drept asupra muncii tale. Nu e un ideal înalt umanist? Nu te prinde? Nu simți că îți vine? Nici eu.

Interesant că nu – dar aparent nu suntem singurii:

Peste 80% din contribuția la Linux din ultimul an provine din muncă plătită.

Adică 80% din contributorii la Linux – Catedrala Mișcării – nu sunt destul de… naivi să pună botul la evangelizarea capitaliștilor bine hrăniți care le arată direcția spre propășirea digitală. Ca să vezi surpriză… Partea proastă e că doar 20% exploatați e cam puțin. Partea bună e că mai este mult loc pentru îmbunătățirea acestui KPI. Mai aduceți vă rog o sticlă dintr-acela demisec. Hai noroc și la mai mare!

1 thought on “80/20”

  1. Eu am semnat contract cu compania la care lucrez ca orice produc in domeniul software in perioada in care sint angajat la ei e proprietatea lor 100%.
    Deci uite cum ne place.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *