android 4.1.2 – episodul fără număr +1

Din nou în roul principal: Samsung Galaxy S2 cu ultima versiune de Android oficială.

Prima impresie contează. Care e primul lucru pe care îl vede omul când deschide telefonul? Ecranul de blocare:

sgs2-ceas

Ecran frumos colorat, ultra-mega-customizabil (dacă nu înțelegeți ce înseamnă asta nu vă faceți probleme, nu ai pierdut nimic), simplu, informativ, frumos colorat dar asta am mai spus.

Care e cel mai important lucru afișat pe ecranul de blocare? Din cauza dimensiunii caracterelor aș zice că e vorba de ceas, lucru înțeles de designeri.

Apăs pe butonul de pornire și deșteptul telefon îmi afișează imediat ecranul de pornire. Ora afișată 13:21. Greșită după cum puțini oameni normali s-ar aștepta. După aproximativ jumătate de secundă ora este actualizată și apare corect: 13:57.

Impresia mea despre echipa care a scris cod, testat, acceptat ca așa ceva să se pună în vânzare e jalnică. De la un student mediocru m-aș aștepta eventual la așa cod. De la Samsung, la un produs vândut în milioane de exemplare cu o grămadă de revizii în urmă… nu m-aș gândi că e posibil DACĂ nu ar fi vorba de codul Google.

Cum să scrii așa ceva? Cum să accepți la testare? Cum să accepți să vinzi fără să te faci roșu la față de rușine în primul moment al demonstrației? E prima secundă de interacțiune cu produsul, secundă în care nici măcar ceasul nu e afișat corect. De fiecare dată când deschid telefonul mă seacă să văd exemplu de atâta prostie compilată.

Nu am idee dacă Android în sine e sursa problemei sau Samsung a dezlipit vreun fir și se vede așa urât. Oare și Androidul pur de pe Nexus face la fel?

Să presupunem că nu știu ce inimaginabile motive tehnice ar fi existat care au impiedicat afișarea din primul moment a orei corecte. Să zicem că au vrut tinerii ca telefonul să răspundă suficient de rapid la start și să nu consume baterie prea multă pentru asta dar scula nu le-a permis atâta spontaneitate. Nu m-aș mira, pare chiar probabil. Chiar și așa, decât să scuip așa mizerie pe piață când concurența are produse chiar bine finisate, preferam să nu afișez ceasul decăt după ce ecranul de blocare era complet afișat și aveam timp să o fac corect. Se supăra cineva dacă ecranul de blocare apărea fără ceas greșit și după jumătate de secundă, cu un minunat efect de fade-in/rotație/slide/pana-mea-știe-ce-animație-mai-e-la-modă, apărea ca prin farmec ceasul… corect? Sigur, era puțin de muncă DAR nu te faceai de rahat mondial. O făceam în timpul liber doar să nu fiu obligat să semnez cod atât de jalnic.

Pentru mine primele milisecunde din interacțiunea cu Android spun cam tot ce știam deja despre întreg: cârpeală, amatorism, e bine că nu e mai rău, programatori de zi.

Dacă nici ceasul afișat la vedere cu litere de-o șchiopă în prima secundă nu e bine făcut, ce o fi în măruntaiele sistemului. Să mă mai mir că las telefonul cu 98% baterie și când mă întorc de la masă după o ora mai are 30%? Sau că plec cu mașina 50km și la destinație totul merge corect în aparență dar partea de telefon e moartă? Din contră, mă mir că merge bine 80% din timp și probabil asta se datorează numai sculelor care generează și verifică automat cod.

3 thoughts on “android 4.1.2 – episodul fără număr +1”

  1. Nu stiu care e mai rau: androidul carpit sau iOS-urile vechi care, in lipsa unui update, au inceput sa mearga catastrofal in cele mai banale situatii (verificat acum pe 4 device-uri vechi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *