instrucțiuni

Recent am avut de formulat în 160 de caractere (adică într-un SMS) instrucțiuni de utilizare cît mai clare și concise, pentru un serviciu puțin prea complicat, destinate omului întîmplător ales de pe stradă. Nu aveți idee cît e de greu să instruiești corect și concis un om cu care nu ai baze culturale comune.

După ce am sucit și permutat în (160*27)! literele alfabetului și m-am declarat învins, mi-am amintit de un videoclip de instruire în ale televiziunii HD difuzat la TVR și destinat poporului vîrstnic de la sate (cine altcineva mai urmărește azi prea subvenționatul din bani privați TVR?).

Scenariul transcris așa cum telespectatorul tipic TVR îl recepționează dacă face eforturi îngrozitoare de concentrare:

În cazul în care aveți un televizor format clasic 4 pe 3 și transmisia este 16 pe 9 anamorfic, pentru o vizionare corectă apăsați butonul uaid al telecomenzii și treceți din modul ful în modul scuiz sau saiz.

Să presupunem că doamna Viorica, 67 de ani din Bulgăruș, județul Timiș, pensionară CFR (știu că prin Bulgăruș nu trece trenul, e un exemplu ipotetic dar tipic pentru publicul țintă) are din întîmplare în gospodărie un televizor “format clasic 4 pe 3”. Credeți că ea e conștientă de acest fapt în acești termeni? Să presupunem că da și să mai presupunem că are și telecomandă. Să presupunem de asemenea că ea este dornică de a viziona corect serialul coreean de la ora 17:25 de pe TVR 1 deci e sincer interesată în descifrarea mesajului. Așadar gospodina ia în mînă telecomanda televizorului clasic format 4 pe 3 și ajunge la condiția necesară numărul 2: transmisia 16 pe 9 anamorfic. O decizie grea: o fi transmisia 16, o fi pe 9, o fi anamorfic? sau P9 anamorfic? Să zicem că ea va decide afirmativ și nu se va da bătută încă, de dragul continuării povestirii. Cum ideea inițială era că ea își dorește vizionarea corectă, pensionara imposibilă întinde mîna după ochelari pentru a identifica butonul uaid al telecomenzii. Încercați vă rog acest exercițiu fiecare în sînul familiei. Eu am la îndemînă 3 telecomenzi, niciuna nu are buton uaid (sau wide dacă pensionara noastră ar fi fost prin absurd controloare pe o rută internațională care trece prin Bulgăruș și ar fi înțeles ortografia corectă). Pe una din telecomenzi butonul “wide” din poveste se numește “aspect”, pe celelalte două e marcat prin ceva desene. Sper că Viorica ceferista are un televizor certificat și agreat de TVR1, cu un buton mare uaid în vîrful telecomenzii. Să zicem că l-a găsit și că l-a apăsat pentru a… mă scuzați că zîmbesc… trece din modul ful în modul scuiz. Sau saiz? Acuma care din ele? Apasă odată se face mare, apasă încă odată se face prea mic, mai apasă odată și marginile ies în afara ecranului, apasă iar și parcă angajații din serial sunt prea grași. Mai bine a fost cum era… dar nu mai găsește “modul” inițial. Poate nu are televizor clasic se gîndește ea brusc îngrijorată. Sau poate nu e 9 anamorfică transmisia și a căutat ochelarii degeaba.

Obosită de atîta tehnologie Viorica noastră își amintește ce frumos era pe vremea cînd doar Nuțica de lîngă coperativă avea televizor Cosmos în sat, că a ei bărbatu era contabil la Timișoara da acuma o murit dămult și mergea toți sara să să uice și nu le trăbuia nici scuiz nici uaid și satul era mai curat și mai îngrijît, pomii era toți văruiți primăvara cînd era nemții… atunci vremurile era altcum…

2 thoughts on “instrucțiuni”

  1. Prea e melancolic si cuminte finalul. As fi preferat ceva mai optimist si imbarbator de genul: Fii mai barbata Viorico! sau cum ar spune englezu Man-up Viorica!.
    Pai nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *