taxa pe android

Am auzit de N ori de cum ne înrobește Microsoft cu foarte mulții bani pe care ne obligă să-i dăm pe Windows. Dușmanul are un nume: taxa pe Windows. E notoriu prin repetiție, am citit pe net și într-o revistă deci e adevărat.

Am luat azi după cum spuneam un Acer Iconia Tab W500. El vine cu Windows 7 Home Premium. Alături pe raft se afla Acer Iconia A500 cu Android. Același magazin, aceeași marcă, aceleași materiale, aceeași clasă de calitate, produse foarte similare. A500 cu Android costa cu 200 de lei mai puțin decît W500. Eram sigur – banii pe Windows – ați văzut? Se duc toți la Microsoft (poate cu excepția TVA dar să nu vorbim despre asta). Huoo capitaliști împuțiți! Ne fură aurul din Transilvania și ne mai iau și 200 de lei la tabletul de azi.

Să ne uităm mai bine la cele două mărfuri ca să vedem de unde vine diferența de preț și cît o fi taxa pe Windows de fapt. Știu că măcar vreo 4 din puținii cititori ai blogului sînt curioși să afle mai mult decît adevărurile izvorîte din notorietatea de pe net.

 

Diferențe:

  W500 A500
Memorie 2GB 1GB
Accesorii în cutie Dockstation cu tastatură, trackpoint, 2 porturi USB, ethernet.
OS Windows 7 Home Premium (scump!) Google Android 3.0 (gratis)

 

docking stationLuat separat, docking-station-ul pe care îl include Acer la W500 costă mai mult de 200 de lei, adică diferența dintre cele două tableturi pe raft, reală și concretă, azi 18 mai 2011 la Altex.

Să mai spun odată că W500 are dublu de memorie RAM? Diferențele de performanță brută ale procesorului și plăcii video mă tem că dacă ar fi să le luam în considerare ar fi favorabile tot pentru W500.

Unde-s banii pe Windows atunci? Taxa mizerabililor de la Microsoft? Cu tot cu Windows, dacă scoatem docking-station din ecuație, deși are dublu de memorie RAM, W500 ajunge mai ieftin decît versiunea cu Androidul gratuit de la Google. Și nu e vorba de Windows Home Basic sau Starter în cutie ci de Home Premium, versiunea mai scumpă care vine cu Mediacenter și care chiar se poate folosi decent prin ieșirea HDMI standard (sigur că avem libertatea să optăm pentru XBMC / VLC / ETC în toată splendoarea lor – bună dimineața T.! – că tot m-ai întrebat ce aș vrea de fapt să fac cu un tablet și din nou îți spun ce nu vreau să fac de fapt cu un tablet).

Dacă mă uit mai bine, taxa aici nu e pe Windows, e pe gratuitul Android care e la modă și pentru care clientul plătește din greu, mai mult decît pe Windows, dar măcar o face cu conștiința curată că a cumpărat un tablet cu software gratuit (sic!) și open-source (sic! sic!) de la o companie care iubește libertatea și respectă informația privată a utilizatorilor (nu le putem spune clienți – doar Android e gratuit). Cît costa Motorola Xoom? Cît costă tableturile cu Android de la Samsung? Și Motorola și Samsung au primit sistemul de operare pe gratis. Apple măcar și l-au dezvoltat singuri și cu toate astea vînd iPad mai ieftin. Unde e avantajul sistemului de operare “gratuit”?

4 thoughts on “taxa pe android”

  1. W500 e mai scump pt ca are nevoie de accesorii de tipul tastatura de care A500 nu are nevoie :p
    Si, da, are si mai multa memorie; oare de ce?
    Cit despre fortza bruta de unde ai dedus tu ca ar fi mai multa in W500?

  2. Din cauză că CPU+GPU din AMD parcă sînt mai rapidulețe decît nVidia Tegra din A500. Vezi Win7 rulînd pe un ARM sau chiar pe două doamne păzește? :) Pe AMD-ul din W500, Windows 7 rulează chiar bine, clar peste Intel Atom. Asta mă duce cu gîndul la Flash de la Adobe. Băieții cu Android și Windows ar trebui să se mîndrească în legătură cu Flash-ul pe care ei îl rulează pe cînd Apple nu cam așa: vă dați seama CÎT DE PUTERNICE sunt sculele noastre dacă rulează pînă și Flash? Apple mai are de muncă să ne ajungă.

    1. Niste date concrete:

      SunSpider JavaScrip (scorul mai mic e mai bun):
      – Iconia Tab W500 – 1,019
      – Acer Transformer – 1,893
      – iPad2 – 2088.

      GUIMark 2 (Flash):
      Iconia Tab W500 – 60.1 fps
      Acer Transforme – 27.9fps
      iPad – 0 (pe bază de of course deci e complet scuzat).

      WiFi download (de la Speedtest.net):
      Iconia Tab W500 – 20,613Kbps
      Most tablets are in the 14,000Kbps to 15,000Kbps range.

      computershopper.com

      Review-ul nu poate recomanda w500 printre altele și pentru că e prea lent :) Unul din testele de viteză a fost iTunes rulat pentru transcodare / compresie (ceea ce nu se poate concepe măcar pe niciun tablet cu iOS sau Android dar pe w500 e prea lent :) ).

      Word 2003 se încarcă pentru prima dată după butare, la 30 de secunde după logon în aproximativ o secundă, e greu să cronometrez pentru că timpul de încărcare e de ordinul de mărime al gestului de a da drumu și a lua mîna din dreptul icoanei. Firefox 4 se încarcă în vreo 3 secunde și asta din cauza unui plugin cu performanțe nefericite (speed dial). Pagina de la msn.com de care tinerii în review spun că se încarcă încet se încarcă în mai puțin de o secundă și la finele secundei e complet randată, nu atunci începe să se deseneze – cred e că din cauză că azi fiind sîmbătă nu sînt așa multe știri negative comparativ cu ziua reviewului computershopper.com care o fi fost lunea…

      E o modă să zici rău de orice tablet în afară de iPad sau Android, e binecunoscut că Windows e prost pe tableturi. Aceeași modă de pe net ne spune că Windows 7 e foarte bun pe desktop sau că WIndows Vista a fost cumplit de prost. Nu contează ce e de fapt, contează că dacă ești un reviewer pe la ceva website, nu poți pur și simplu să zici ca Vista nu a fost chiar așa de rău, că Windows 7 nu e chiar așa de bun, că iPad 2 nu e chiar perfect sau că Windows 7 poate fi folosit pe tableturi în unele zone cu mult mai mult succes decît Android+iOS. Dacă un reviewer o face, riscă să fie ridicol, moda e mult mai importantă decît realitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *