material

Google Nexus 7 2013, Android 5.0.2, AD 2015: de ceva vreme (cred că de pe la versiunea 5.0.2 adică ultima actualizare), fără motiv, cel puțin o dată pe zi găsesc tableta complet oprită (power off). Problema nu era așa de gravă dacă revoluționarul sistem de operare al NSA pornea în sub 8 secunde ca Windowsul de pe altă tabletă din casă (care are tot 2G de ram, tot 32G flash și tot cam 10 ore de baterie deși are ecranul mai mare). În loc de 8 secunde, Nexus 7 2013 bootează la rece în 51 de secunde, nu că e revoluționar? Buun…

Cică se zvonește în târg că stă să apară Android 5.1 așa că în timpul liber îl și aștept.

Azi tableta (după cele 51 de secunde necesare pornirii la rece) îmi spune că simte că-i vine o actualizare. Dau click cu degetul pe butonul Doamne Ajută și butonul dispare. Stau, stau, stau încă puțin după care revin și mai stau puțin. Aflu cu ocazia acestei stări că actualizarea are 169.7 MB (foarte informativă exactitatea raportării, m-ar fi ajutat să văd mai multe cifre după virgulă):

Screenshot_2015-04-16-19-26-31

Totuși stau de minute bune, de ce e blocat?

Stând așa (degeaba) mă uit la cât de frumos e designul introdus recent cu multe conferințe și fanfare. Doamne deci doamne cât e de revoluționar nou “limbaj vizual” din Android numit oh atât de inspirat de Google “material”. Atâția ochi dați peste cap pe internet, atâta cerneală scursă pe toate wordpressurile din domeniu, atâta excitație, atâta material de l…ollipop. Mă uit cât de perfect se completează cultural stânga jumătate englezească jumătate românească (system update / se încarcă) și cu dreapta-centru 100% americană. Hai să fac un screenshot îmi zic, poate o să am nevoie la bătrânețe. Bine bine dar de ce nu se mișcă? A trecut un sfert de oră…

(paranteză: medicul oftalmolog mi-a spus că e impresionat că am o privire atât de clară după atâta amar de ani de ecran)

Stai, parcă mișcă totuși ceva. Apropii ecranul de ochi și privesc intens. DA! Uite acolo e ceva cu galben, s-a mișcat!!! Vezi deasupra de “This software update will..” o liniuță cu lățime de 0.4 milimetri, galben deschis pe fond alb? Aia e! Material design frate, l-am văzut. Uite-o mișcă parcă e vie! E o bară de progres. Dar ce elegantă e ea așa subțire și galbenă pe fond alb acolo. Incredibil! Cine s-ar fi gândit… Dar cine să o fi văzut chiar dacă se gândea?

Acuma ca să fiu cârcotaș până la capăt aș putea să mă întreb de ce a durat 20 de minute să descarce 169 (virgulă 7!) MB când actualizarea unui Windows 8.1 (în total 1.05G, ce nasol) aici lângă mine tocmai s-a terminat în vreo 5 minute pe aceeași conexiune la internet.

Acum am pe tabletă Android 5.1 și speranța că tableta se va opri fără motiv ceva mai rar. Oricâte frustrări aș fi avut legate de problema asta, toate le-am iertat, toate s-au disipat ca norișorul material din stânga sus a imaginii în momentul de revelație în care am reușit să decodific semnificația elementului filiform galben. Atunci întregul limbaj vizual material mi s-a revelat, atunci am înțeles, de atunci bara galbenă nu-mi mai dispare din gând, de atunci sunt același om, nimic nu va mai fi ca înainte.

Seara s-a lăsat peste sat, actualizarea s-a terminat de instalat de minute bune, tableta s-a restartat (cu motiv!) pentru a finaliza (scuze, așa a scris pe ecran…). De jumătate de oră am Android 5.1, sunt fericit. Stai puțin, de jumătate de oră de când scriu aici tableta a fost oprită, de ce e caldă?? Nici nu știam că am tabletă cu încălzire în ecran. Ah, probabil e o optimizare introdusă în v5.1 legată de economia de curent și prelungirea vieții bateriei. Lăutari, să cânte muzica!

1 thought on “material”

  1. Este biblioteca javascript care iti face bara aia de progres sa creasca la infinit. La final creste invizibil dar creste …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *